Ornitofestival

 

 

Ornitofestival je manifestacija koju je Ornitološko društvo “Naše ptice“ pokrenulo 2012. godine u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda, predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini i razvoja drugih vidova aktivnosti vezanih uz ptice u Bosni i Hercegovini. Ornitofestival nastoji na jednom mjestu okupiti ornitologe i ornitofile iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, osobito regije Balkana. Tokom Ornitofestivala u stručnom dijelu se prezentiraju rezultati istraživanja iz prethodne godine, kao i primjeri dobre prakse u zaštiti ptica i staništa i posmatranja ptica kao turističke ponude, a vrši se i predstavljanje publikacija i žurnala, projekcije dokumentarnih filmova i turističkih spotova. Poseban dio Ornitofestivala obuhvata obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti grada domaćina.

Ornitofestival se održava svake godine u drugom gradu u Bosni i Hercegovini. Domaćin ornitofestivala, uz Ornitološko društvo „Naše ptice“, je jedna od nevladinih organizacija iz grada domaćina. Po okončanju Festivala grad domaćin uručuje prelaznu zastavu festivala budućem gradu domaćinu.

11. Ornitofestival i 20. godišnjica Ornitološkog društva "Naše ptice"

Sarajevo

 

Ornitološko društvo “Naše ptice” u saradnji sa Info Bosnia i Dream World Travel, od 28. do 30. septembra 2023. godine organizuje 11. Ornitofestival. Tema ovogodišnjeg Ornitofestivala je
“Posmatranje ptica – zabava, nauka i privreda”, a uključit će promocije knjiga, prezentacije naučnih i stručnih radova, razmjenu stručne literature, a učesnici će imati priliku da posjete Igman i Bjelašnicu i
upoznaju se sa prirodnim vrijednostima ovih planina. Ornitofestival će okupiti više od 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Hrvatske, Francuske i Belgije, a radni dio programa odvijat će se u
hotelu Spa Terme.

Završnu večer 11. Ornitofestivala obilježit će Svečana akademija povodom 20 godina rada Ornitološkog društva “Naše ptice”, koja će se održati u hotelu Austria na Ilidži.
Ornitofestival je manifestacija koju je Ornitološko društvo “Naše ptice“ pokrenulo 2012. godine u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda i predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za
ptice u Bosni i Hercegovini.

Održavanje 11. Ornitofestivala pomogli su Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i BirdLife International.

10. Ornitofestival 2021.

Blagaj

 

Deseti Ornitofestival održan je od 22. do 24. oktobra 2021. godine u Blagaju, a organizator je bio Omladinski klub Novi Val u saradnji sa Ornitološkim društvom “Naše ptice”. Tema Ornitofestivala je bila “Zaštita ugroženih vrsta ptica”, a učešće je uzelo 20 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Belgije i Bosne i Hercegovine. Pored radnog dijela učesnici si imali priliku da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim naslijeđem Blagaja, kao i posjetiti Podveležje.

9. Ornitofestival 2020.

Šamac

 

Deveti Ornitofestival održan je u Šamcu od 23. do 25. oktobra 2020. godine, a organizator je bilo Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta. Tema Ornitofestivala je bila “Značaj obnavljanja malih močvarnih područja za opstanak ptica”, a učestvovalo je 20 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Pored radnog dijela sa prezentacijama učesnici su učestvovali u obilasku novoproglašenog zaštićenog staništa močvara “Tišina” kod Šamca. U okviru Ornitofestivala u etno selu Kotromanićevo predstavljeni su izložba fotografija “Ptice Tišine” i kratki film na istu temu.

8. Ornitofestival 2019.

Sarajevo

 

Osmi Ornitofestival u organizaciji Ornitološkog društva “Naše ptice” i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja održan je u Sarajevu, od 10. do 13. oktobra 2019. godine. Tema Ornitofestivala bila je “Zaštita ptica i birdwatching u zaštićenim područjima”. Ornitofestival je okupio 50 učesnika iz Belgije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Učesnici su pored stručnih izlaganja imali priliku da posjete zaštićena područja Kantona Sarajevo (Vrelo Bosne, Bentbaša, Trebević i Bijambare), a u okviru festivala predstavljena je izložba fotografija i monografija o maloj ušari autora Almira Hukića. U okviru festivala za građane Sarajeva je na vrelu Bosne bio organizovan “Dan otovrenih vrata Ornitofestivala”.

7. Ornitofestival 2018.

Trebinje

 

Sedmi Ornitofestival, u organizaciji Centra za održivi razvoj (CORIE) i Ornitološkog društva “Naše ptice”, održan je u Trebinju od 19. do 21. oktobra 2018. godine. Tema ornitofestivala bila je “Zaštita ptica – realnost ili utopija”. Stručni dio ornitofestivala je okupio 30 učesnika, koji su pored prezentacija imali priliku posjetiti Orjen i Trebinjsko jezero, a u okviru festivala u Muzeju Hercegovine je otvorena iozložba o maloj ušari autora Almira Hukića

6. Ornitofestival 2017.

Široki Brijeg i Grude

 

Šesti Ornitofestival održan je od 26. do 28. oktobra 2017. godine u Širokom Brijegu i Grudama, a tema je je bila “Mostarsko blato kao područje od međunarodnog značaja za ptice”. Za organizaciju Festivala, uz Ornitološko društvo „Naše ptice”, pobrinula se i Ekološka udruga “Lijepa Naša” iz Čapljine. Učešće u radnom dijelu Festivala uzelo je 28 učesnika iz Belgije, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na otvaranju Ornitofestivala u Širokom Brijegu prikazan je film “Ptice bez granica” i otvorena foto izložba kojom je ukazan na značaj zaštite Mostarskog blata. Predstavi i otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 100 učenika lokalnih škola. Tom prilikom učesnici su se prisjetili Ilhana Dervovića koji je iznenada preminuo krajem 2016. godine. Ornitofestival je zaključen posjetom Mostarskom blatu i Parku prirode Blidinje.

5. Ornitofestival 2016.

Čapljina

 

Peti Ornitološki festival održan je u Čapljini u periodu od 7. do 9. oktobra 2016. godine. Domaćin Ornitofestivala bila je Ekološka udruga “Lijepa Naša” Čapljina. U radnom dijelu Ornitofestivala 39 učesnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su prezentirali priloge na temu “Uloga NVO-a u zaštiti, očuvanju ptica i močvarnih staništa, NATURA 2000”. Učešće na Ornitofestivalu su uzeli i učenici iz lokalnih škola koji su imali priliku vidjeti predstavu “Ptice bez granica”. Na kraju Ornitofestivala organizovana je posjeta Parku prirode Hutovo Blato, Delti Neretve, te obilazak Prirodoslovnog Muzeja u Metkoviću.

4. Ornitofestival 2015.

Mrakovica (NP Kozara)

 

Domaćin četvrtog Ornitofestivala bio je Nacionalni Park Kozara. Festival se održao od 28. do 30. augusta 2015. godine, a tema je bila “Razvijanje posmatranja ptica u planinskim područjima”. Tokom radnog dijela 30 učesnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su imali priliku raspravljati o brojnim temama iz oblasti ornitologije i turizma i upoznati se sa prirodnim i kulturnim znamenitostima Nacionalnog Parka Kozara tokom terenskog obilaska.

3. Ornitofestival 2014.

Tomislavgrad

 

Treći Ornitofestival održan je Tomislavgradu od 21. do 23. novembra 2014. godine. Tema 3. Ornitofestivala bila je “Migracija ptica – potencijal razvoja birdwatchinga na kraškim poljima u Bosni i Hercegovini”, organizatori su bili Udruga “Naša baština” i Ornitološko društvo “Naše ptice”, a pokrovitelji MAVA Fondacija i EuroNatur, u sklopu projekta “Identifikacija i promocija kraških polja u Bosni i Hercegovini kao močvara od državnog i međunarodnog značaja”. Tokom Ornitofestivala održana je i radionica o potrebi zaštite ptica na Jadranskom migratornom putu u okviru aktivnosti na projektu “ORNIBA” (Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore). Svoj doprinos Ornitofestivalu dalo je 50 učesnika iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Tokom festivala učesnici su obišli Buško jezero, a vrhunac je bio posmatranje seobe ždralova na Ravanjskom polju.

2. Ornitofestival 2013.

Gradiška

 

Drugi Ornitofestival održan je u Gradišci 10. i 11. juna 2013, u organizaciji Udruženja građana “Most” i Ornitološkog društva “Naše ptice”. Tema Ornitofestivala “Birdwatching kao dio održivog upravljanja Ramsar područjima”. U posebnom dijelu učesnici Ornitofestivala su se podsjetili lika i djela dr. Martina Schneider-Jacobya, koji je veliki dio svog rada posvetio kraškim poljima u Bosni i Hercegovini, kao i zaštiti ptica i njihovih staništa. Također, učesnici Ornitofestivala su imali priliku premijerno vidjeti dokumentarni film “Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare” autora Ilhana Dervovića. Na Ornitofestivalu su učestvovali pojedinci i predstavnici institucija i organizacija iz Njemačke, Holandije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

1. Ornitofestival 2012.

Kraljeva Sutjeska i Kakanj

 

Prvi Ornitofestival održan je 20. i 21. aprila 2012. godine u Kraljevoj Sutjesci i Kaknju. Na svečanom otvaranju govorili su Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog Društva “Naše ptice”, Fadil Medić u ime Općine Kakanj, te Mehmed Cero iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je oficijelno i otvorio festival. Tema Ornitofestivala bila je “Ptice i turizam”. U sklopu radnog dijela prikazan je film “Osjećam se k’o da sam u raju” autora Ilhana Dervovića. Drugog dana festivala, učesnici su posjetilli močvaru Bistrik, te arheloški lokalitet srednjovjekovnog dvora bosanskih kraljeva, Franjevački samostan, najstariju džamiju u BiH i Dusperovu kuću u Kraljevoj Sutjesci. Nakon posjete organizovan je Ornitosajam na kojem su gosti predstavili svoj rad, publikacije i aktivnosti. Potom je otvorena je izložba “Ptice močvare Bistrik” autora Narcisa i Sumeje Drocić. Pored predstavnika lokalnih institucija i organizacija učešće su uzeli pojedinci, institucije i organizacije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Procjenjuje se da je različitim manifestacijama koje su se održavale tokom Festivala prisustvovalo oko 100 posjetilaca.

Kontaktirajte nas

Semira Frašte 6
71 000 Sarajevo
Bosnia and Hercegovina

+387 (0)61 783 203

naseptice@hotmail.com

Pratite nas

Prva stranica Ornitološkog dručtva “Naše ptice” pokrenuta je 2002. godine uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Stranica je obnovljena 2017. godine i 2022. godine uz podršku fondacija MAVA i Euronatura.