Završen projekt

“Zaštita šumskih vrsta ptica”

 

 

“Zaštita šumskih vrsta ptica” je projekt koji je obuhvatio različite vrste aktivnosti (edukaciju, zaštitu ptica kroz postavljanje kućica, priprema hranilica za ptice i objavljivanje publikacije o zaštiti ptica).

Edukacija je obuhvatila dio projekta gdje su edukatori kroz prezentaciju učesnicima objasnili koje su to ptice u šumama, kako im pomoći i kako ih zaštiti. Odgovore na ta pitanja su dobili mladi iz Srednje škola za okoliš i drvni dizajn kao i rendžeri ZPPKS i uposleni KJP Sarajevo šuma.

Tri lokacije “Ravna Vala” Igman, “Zaštićeni pejzaž Bijambare”, “Spomenik prirode Vrelo Bosne” su postale bogatije kućicama za pjevice i sove, a hranilice koje su podjeljene KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo i KJP “Sarajevo-šume” doo Sarajevo će pomoći pticama tokom hladnih dana.

Publikacija “Zaštita ptica u šumskim ekosistemima Drugo dopunjeno izdanje” je publikacija koja će budućim ljubiteljima prirode pomoći da identifikuju ptice, te ih nučiti kako im pomoći.

Navedene aktivnosti koje su urađene u sklopu projekta “Zaštita šumskih vrsta ptica” finansiralo je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo-Uprava za šumarstvo.

Kontaktirajte nas

Semira Frašte 6
71 000 Sarajevo
Bosnia and Hercegovina

+387 (0)61 783 203

naseptice@hotmail.com

Pratite nas

Prva stranica Ornitološkog dručtva “Naše ptice” pokrenuta je 2002. godine uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Stranica je obnovljena 2017. godine i 2022. godine uz podršku fondacija MAVA i Euronatura.