Izabrane najljepše fotografije Kraških polja

 

 

Četvoročlani međunarodni žiri izabrao je najbolje fotografije nastale na krškim poljima Bosne i Hercegovine. Najuspješniji su osvojili vrijedne novčane nagrade. Pozivu za sudjelovanje odazvalo se 27 domaćih i inostranih autora s 170 fotografija, nastalih na 18 kraških polja.

Za prvih pet fotografija u svakoj od kategorija predviđene su novčane nagrade u bruto iznosu:

1. mjesto 300 EUR/ 586,749 KM.
2. mjesto 200 EUR/ 391,166 KM
3. mjesto 100 EUR/ 195,583 KM
4. mjesto 50 EUR/ 97,79 KM
5. mjesto 50 EUR/ 97,79 KM

Sve nagrađene fotografije biće predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu tokom 2024-2025 godine.

Nagrađene fotografije:

Tema “Samonikle biljke i gljive kraških polja”:
1. mjesto Mlječika, Vladimir Tadić
2. mjesto Lilium rhodopeum, Jelena Gotovac
3. mjesto Breza sa sjevera, Stipe Perković
4. mjesto Ledeni nakit, Antea Miloloža
5. mjesto Makovi, Marija Perković

Tema “Kraška polja i ljudi”:

1. mjesto Pčelar, Jelena Gotovac
2. mjesto Čoban i ovčice, Jasmina Halapić
3. mjesto Kravarka, Vladimir Tadić
4. mjesto Biolozi, Vladimir Tadić
5. mjesto Zlatno polje, Antea Miloloža

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, četvoročlani žiri u sljedećem sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina), EuroNatur (Njemačka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina)

„Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama među kojima posebno mjesto pripada kraškim poljima. Tri godine fotokonkursa, više od 400 dospjelih fotografija, 50 učesnika, imalo je za cilj da promoviše jedinstvene ljepote kraških polja kroz fotografije prirode, životinja i ljudi koji rade na tim poljima. Na ovogodišnji, treći po redu foto konkurs, prijavio se veliki broj fotografa koji su se takmičali u dvije kategorije: “Kraška polja i ljudi“ i „Samonikle biljke i gljive kraških polja“. Zadatak fotografa je bilo pokazati ljude koji žive i rade na kraškim poljima, kao i ljepotu biljnog svijeta kraških polja. Nadamo se da će izabrane fotografije ukazati na jedinstvenu ljepotu kraških polja i time doprinjeti njihovom očuvanju.
Tokom 2024. godine bit će organizovana putujuća izložba gdje će posjetioci moći vidjeti ove fotografije.“, rekla nam je Ena Čorbo iz Ornitološkog društva Naše ptice koja je asistent koordinatora projekta

Foto natjecanje je realizovano u okviru projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini“ koji partnerski realizuju Ornitološko društvo Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a finansijski podržava inicijativa DIMFE (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

Saopštenje za medije_OD Naše ptice_Kraška polja_Rezultati foto konkursa

Pobjedničke fotografije iz kategorije “Samonikle biljke i gljive kraških polja”
Pobjedničke fotografije iz kategorije “Kraška polja i ljudi”

Kontaktirajte nas

Semira Frašte 6
71 000 Sarajevo
Bosnia and Hercegovina

+387 (0)61 783 203

naseptice@hotmail.com

Pratite nas

Prva stranica Ornitološkog dručtva “Naše ptice” pokrenuta je 2002. godine uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Stranica je obnovljena 2017. godine i 2022. godine uz podršku fondacija MAVA i Euronatura.