Uspješan početni sastanak novog LIFE projekta BalkanDetox LIFE
Uspješan početni sastanak novog LIFE projekta BalkanDetox LIFE

Uspješan početni sastanak novog LIFE projekta BalkanDetox LIFE

Iako je zbog epidemioloških mjera bilo nemoguće organizovati “pravi” sastanak, i virtuelni je bio vrlo uspješan i okupio veliki broj zainteresovanih strana.

Pregled početnog sastanka

Na sastanku koji je održen u ponedjeljak, 30. novembra 2020. učestvovalo je devet partnerskih organizacija i veći broj predstavnika zaineresovanih strana sa Balkana i drugih dijelova svijeta. Razgovarano je o ciljevima, rokovima i ostalim detaljima vezanim uz projekat BalkanDetox LIFE. Planirano je da se u svakoj od balkanskih država uključenih u projekat formira radna grupa čiji zadatak će biti osiguravanje saradnje sa državnim insttucijama i njihove podrške u borbi protiv trovanja divljih životinja, problema sa kojim se nevladine organizacije ne mogu same nositi. Za učešće na sastanku se prijavilo više od 110 ljudi, a najveći broj učesnika odjednom je bio 80, jer su neki učesnici bili prisutni na nekim sesijama, ali ne i na drugima. Općenito, sastanak je bio uspješan, i rezultirao izmjenama iskustava i jačanjem saradnje između parnerskih irganizacija čiji zajednički cilj je borba protiv trovanja divljih životinja – vodećeg razloga smrtnosti lešinara u regionu.

Projektne aktivnosti planirane za 2021

Za 2021. godinu planirani su sastanci sa relevantnim institucijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji kako bi se započeo razvoj nacionalnih standardnih operativnih protokola za istrage u slučajevima trovanja. Bit će održani i drugi sastanci u vezi s razvojem i usvajanjem nacionalnih planova za borbu protiv trovanja i istraživanja obima zloupotrebe i porijekla otrovnih supstanci koje se koriste za trovanje divljih životinja. Svaka od partnerskih organizacija će organizovati edukativne radionice u lokalnim zajednicama u kojima je izražen problem trovanja divljih životinja, kako bi se otkrili uzroci i promovisalo korištenje preventivnih mjera koje su sigurne za životinje i okoliš. Predviđeno je da se u proljeće 2021 u Španiji organizuje prva Akademija za istraživanje zločina protiv divljih životinja na kojoj će učestvovati predstavnici nevladinih organizacija i državnih institiucija sa Balkana. Cilj treninga je ojačati institucionalne kapacitete i efikasnost tužiteljstva na osnovu dobrih praksi iz Španije, gdje se slučajevi trovanja redovno procesuiraju na sudovima. Međutim, projekte aktivnosti će se određivati prema epidemiološkim mjerama borbe protiv pandemije COVID-19.

Više podataka i novosti o projektu može se naći na Facebook stranici projekta

BalkanDetox LIFE

Projekat BalkanDetox LIFE će trajati 5 godina i ima ukupan budžet od 1.8 miliona eura. Projekat finansira LIFE program Evropske unije, a sufinansiraju VCF, fondacija MAVAEuroNatur, a pojedine aktivnosti finansiraju Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektne aktivnosti bit će implementirane na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Sjeverne Makedonije i Srbije. Projektni partneri su VCF, kao koordinator projekta, zatim Albanian Ornithological Societyudruga BIOMDruštvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – DZPPSFund for Wild Flora and FaunaHellenic Ornithological SocietyMacedonian Ecological SocietyOrnitološko društvo “Naše ptice” i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania. Projekat je baziran na iskustvima i praksama iz Španije i računa na podršku Junta de Andalucía i Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov (MITECO).

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter