U sjećanje na Jablana – recimo NE trovanju!
U sjećanje na Jablana – recimo NE trovanju!

U sjećanje na Jablana – recimo NE trovanju!

Bjeloglavi sup kojeg su naši članovi  prije nekoliko godina iznemoglog našli na Palama i predali na rehabilitaciju kolegama iz NVO “Novi val”, i kojeg smo nazvali Jablan (po Jablanici, gdje su se naša ekipa i ekipa “Novog vala” susrele prilikom akcije spašavanja) uginuo je prije dva dana.  Nekoliko dana prije Jablana vjerovatno od posljedica još nepoznatog otrova uginula je i ženka Lily (http://www.novival.info/uginule-posljednje-jedinke-bjeloglavih-supova/?fbclid=IwAR0YwsoWI6zZCqUQ1qzAS1qDYMMbBTkVrCSQl-_3EWwy1F0ww4kXBdsmCJc).

U znak podrške ekipi iz Blagaja, koji su  poručili da neće odustati od borbe za povratak supova u Bosnu i Hercegovinu,  a sa ciljem podizanja svijesti  Ornitološko društvo “Naše ptice” je odlučilo da danas započne sa kampanjom za borbu protiv trovanja divljih životinja u Bosni i Hercegovini. Kampanja je dio Balkanskog projekta protiv trovanja.

Namjernim trovanjima (uglavnom pasa i mačaka lutalica) i iz neznanja (korištenje prekomjernih doza otrova ili postavljanje zamki do kojih dolaze i druge životinje) strada veliki broj životinja. Među njima  su i ptice, a osobito su osjetljivi lešinari i slične vrste koje se hrane mesom uginulih životinja.

Pozivamo vas da nam prijavite sve slučajeve trovanja domaćih i divljih životinja i pomognete u borbi za povratak bjeloglavih supova i drugih vrsta lešinara u Bosnu i Hercegovinu.

Recimo NE trovanju životinja!

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter