Radionica Spring Alive u Osnovnoj školi „Fra Jeronima Vladića“ u Ripcima
Radionica Spring Alive u Osnovnoj školi „Fra Jeronima Vladića“ u Ripcima

Radionica Spring Alive u Osnovnoj školi „Fra Jeronima Vladića“ u Ripcima

U srijedu, 29.05.2013. godine u Osnovnoj školi „Fra Jeronima Vladića“ u Ripcima (općina Prozor-Rama) održana je radionica u okviru projekta „Spring Alive“. Na radionici su učestvovali učenici petog i šestog razreda. Učesnici su se upoznali sa izgledom, navikama, oglašavanjem i načinom prehrane pet Spring Alive vrsta ptica: čiopom, lastavicom, bijelom rodom, kukavicom i pčelaricom. Voditelj radionice bio je Ilija Šarčević.

Spring Alive je kampanja organizacije Bird Life International koju vodi Ornitološko društvo „Naše ptice“ u Bosni i Hercegovini. Kampanja je namijenjena svima koji su zainteresirani za prirodu, a prije svega djeci školskog uzrasta. Spring Alive postaje sve popularniji u svijetu. 2010. godine preko 100.000 promatranja prikupljeno je iz 36 zemalja sudionika ovog projekta.

Spring Alive je jednostavan projekt o prirodi, koji svakom od sudionika nudi mogućnost sudjelovanja u prikupljanju podataka. Ova kampanja otvara pitanja vezana za seobu ptica i klimatske promjene koje su jedan od faktora s mogućim uticajem na seobu.

images-stories-ilija slika 1-480x270

images-stories-jeronimo vladic-480x270

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter