Počelo foto takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021”
Počelo foto takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021”

Počelo foto takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021”

Za autore najboljih fotografija novčane nagrade i poklon paketi!

Danas je počelo međunarodno fotografsko takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021” koje će trajati do 31. jula, a u okviru kojeg će stručni žiri izabrati 20 pobjedničkih fotografija na teme: kraška polja i voda, kraška polja i ljudi, samonikle biljke kraških polja i divlje životinje kraških polja.
Za svaku temu biće odabrano po pet najboljih fotografija čiji će autori biti nagrađeni poklon paketima, dok će autori najuspešnije fotografije iz svake kategorije biti nagrađeni i novčanom nagradom u iznosu od 400 KM. Pored toga, sve pobjedničke fotografije će biti predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini.
U ovom takmičenju mogu učestvovati fotografi iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, a organizuje se u okviru projekta “Karst Poljes 3+” koji implementiraju Ornitološko društvo Naše ptice i EuroNatur uz podršku partnerskih organizacija Centar za životnu sredinu i Naša baština, a finansira fondacija MAVA.
Trenutan broj kategorisanih kraških polja u Bosni i Hercegovini iznosi 53, a među njima je i najveće plavno kraško polje u svijetu – Livanjsko polje, koje je svojevrstan fenomen sa izuzetno bogatom mrežom podzemnih i površinskih voda u povremenim i stalnim tokovima, bogatom florom (preko 800 vaskularnih biljaka) i faunom (impresivnih 265 vrsta ptica). Međutim, uprkos značajnim prirodnim i geografskim vrijednostima, Livanjsko polje još nije zakonski zaštićeno na nivou BiH, što je neophodno kako bi se ovo polje sačuvalo i kako bi se održao kvalitet života njegovih stanovnika.
Sve detalje o učešću na ovom takmičenju možete pronaći na ovom linku.

Kontakt za dodatne informacije:
Biljana Topić, Ornitološko društvo ”Naše ptice”, pomoćnik koordinatora projekta,
Br. tel: +387 66 318 965,
E-mail: biljana.rankovic75@gmail.com

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter