Ornitološki kamp u Hutovom i Mostarskom blatu
Ornitološki kamp u Hutovom i Mostarskom blatu

Ornitološki kamp u Hutovom i Mostarskom blatu

Od 28. oktobra do 1. novembra 2013. godine u sklopu projekta „ORNIBA – Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA fonda za prekograničnu saradnju Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a realiziraju Oxfam u partnerstvu sa Ornitološkim društvom „Naše ptice“ i NVO Novi val i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) u partnerstvu saOpštinom Tivat, održan je ornitološki kamp na Hutovom i Mostarskom blatu.

Cilj kampa bio je upoznavanje sa tehnikama i glavnim zadacima monitoringa ptica na zaštićenim područjima. Tokom radionice učesnici su kroz terenski rad imali priliku da se upoznaju sa načinom posmatranja ptica, vođenja podataka i značajnim vrstama u vrijeme jesenje migracije. Voditelji radionice bili su članovi Ornitološkog društva „Naše ptice“ Dražen Kotrošan i Nermina Sarajlić, a stručni voditelj kroz Park prirode Hutovo blato bio je rendžer Josip Vekić. U sklopu kampa predstavnik nevladine udruge  „Lijepa naša“ Marinko Dalmatin predstavio je “Vodič za promatrače ptica u Parku prirode Hutovo blato“.

Kampu je prisustvovalo po 10 predstavnika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su na ovaj način počeli sa procesom obrazovanja za rendžere i volontere, i koji bi do kraja projekta trebali da budu osposobljeni za vođenje posjetilaca kroz područja značajna za ptice.

 

Autor teksta: Nermina Sarajlić

Urednik vijesti: Asja Čorbo

Autor fotografija: Sanel Marić

hutovo 1

images-stories-hutovo 2-480x321

images-stories-hutovo 3-480x360

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter