Međunarodni dan zaštite lešinara 2020
Međunarodni dan zaštite lešinara 2020

Međunarodni dan zaštite lešinara 2020

Prva subota u septembru se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara. Povodom toga, Ornitološko društvo Naše ptice je 5.9.2020. godine u Sarajevu organizovalo otvoreni event na kojem su se svi zainteresovani građani mogli upoznati sa temom zaštite ptica.

Nakon uvodne riječi i otvaranja eventa, uživo je praćen prenos puštanja u prirodu bjeloglavog supa Luke koje je organizovao Omladinski klub Novi val iz Blagaja.

Na štandovima su se posjetioci mogli informisati o različitim temama vezanim za zaštitu i proučavanje ptica, preprekama na koje one nailaze tokom migracija (otrovni mamci, kolizija sa dalekovodima, krivolov), a akcent je bio na lešinarima i zaštiti ptica od trovanja. Podijeljeno je i mnoštvo promotivnih i edukativnih materijala (publikacije, afiše, naljepnice, bookmarkeri, majice, maske).

Sve je bilo popraćeno i predstavljanjem spotova za dvije pjesme koje su napisali i snimili članovi Ornitološkog društva “Naše ptice”, kao i izvođenjem pjesama uživo.

Pjesme možete poslušati na youtube linkovima:

Love for Birds: https://www.youtube.com/watch?v=AAzmbyfSTIY

Budi i ti prijatelj ptica: https://www.youtube.com/watch?v=Rr-Tf2FAjYg

Pored toga što smo jednu subotu proveli u lijepom druženju, na ovaj način Ornitološko društvo Naše ptice je mnogim građanima Sarajeva, ali i stranim turistima, ukazalo na opasnosti s kojima se ptice susreću, kao i važnost zaštite lešinara i drugih ptica.

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter