Kako pomoći ptićima?
Kako pomoći ptićima?

Kako pomoći ptićima?

U proljeće se često dešava da na tlu ispod drveća u parkovima ili šetalištima nađemo manje ili više operjale ptiće. Iako se mogu naći vrlo mlade, još goluždrave ptiće koji su ispali iz gnijezda, u većini slučajeva radi se o ptićima koji su sami izašli iz gnijezda, ali još uvijek nisu dovoljno snažni za let. Takvi ptići uglavnom nisu u opasnosti, jer su im roditelji u blizini, skupljaju hranu ili paze na njih iz prikrajka. Takve ptiće je najbolje podići na neku višu granu u blizini mjesta gde su pronađeni, ili vratiti u gnijezdo (ukoliko se ono vidi), udaljiti se i prepustiti roditeljima da nastave brigu o njima. Ukoliko je ptić zdrav i nema vidljivih povreda, najgore što možemo uraditi je da ga ponesemo kući jer se sigurno nećemo moći pravilno brinuti o njemu i obezbijediti mu pravilnu ishranu kao njegovi roditelji, zbog čega će vjerovatno uginuti. Također, on neće naučiti vještine preživljavanja u prirodi, pa će se teško snalaziti nakon što ga vratimo u prirodu.

Ako ste ipak uzeli ptića, morate znati da mu morate posvetiti mnogo vremena, jer ih je neophodno često hraniti – na svakih pola sata do sat, i to hranom kojom se hrane i u prirodi. Sjenice, lastavice i čiope hrane se različitim mušicama, komarcima i crvićima, vrane i svrake treba hraniti sitno sjeckanim junećim ili pilećim mesom ili u mlakoj vodi natopljenim granulama za pse i mačke, a vrapci i zebe sjemenkama sitnijih žitarica (proso, pšenica, muhar), i suncokretom. Ptići golubova se hrane kašom napravljenom od mljevenih sjemenki žitarica i vode, a grabljivice sirovim mesom. Važno je napomenuti da se sovama uz meso trebaju davati i sitnije kosti i dlake. Hranu je ptićima potrebno davati dužom pincetom, trudeći se da se ona ubaci što dalje u gušu, ali vrlo pažljivo, da se ptić ne povrijedi, i ukapavati im u kljun mlaku vodu iz šprice.

U slučaju da nađemo ptića koji je povrijeđen, potrebno ga je smjestiti u kartonsku kutiju na tiho mjesto i što prije odnijeti u najbližu veterinarsku stanicu. Isto važi i za slučaj da nađete odraslu pticu. Ako na njoj nema vidljivih povreda, a ne leti i ne bježi od vas, stavite je u kartonsku kutiju na tiho mjesto, kako bi se oporavila od stresa i odletjela. Divlje ptice nipošto ne stavljajte u kavez i trudite se da ih što manje dirate. One nisu kućni ljubimci, većina vrsta je zakonom zaštićena i zabranjeno ih je hvatati i držati u zatočeništvu.

 

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter