Hranjenje ptica
Hranjenje ptica

Hranjenje ptica

Tokom zime se ptice stanarice susreću sa niskim temperaturama i nedostatkom hrane. Postavljanjem hranilica pomažemo im da prežive hladne zimske dane. U našim klimatskim uslovima ptice je potrebno hraniti od kraja novembra do kraja februara, ali taj period može biti duži ili kraći, zavisno od jačine zime. Postoji više tipova hranilica koje se mogu lako napraviti, a u svaki od njih najbolje je ostavljati hranu bogatu ugljikohidratima i mastima. Za tu namjenu najbolje je koristiti sjeme suncokreta, a mogu poslužiti i kikiriki, raž, ječam, zob, proso, pšenica, kukuruz, orasi, lješnjaci, bademi ili komade suhog voća (smokve, grožđice, jabuke…), pomiješani sa lojem ili maslom.

Jedna od najjednostavnijih hranilica pravi se tako što se sjemenke suncokreta, lana, prosa, zrna kukuruza ili gotova komercijalna smjesa sjemenki za ptice pomiješaju sa masti, od smjese se oblikuje loptica koja se omota metalnom mrežom ili mrežastom vrećom za paprike ili krompir, učvrsti špagom i objesi na drvo.

I kore od narandže se mogu iskoristiti za pravljenje hranilica: polovina narandže se napuni smjesom sjemenki i masti i pomoću špage objesi na drvo. Na isti način mogu se iskoristiti i plastične čaše.

Hranilice se mogu napraviti i od plastične boce, i to tako što se ona napuni sjemenkama, i na donjoj trećini se izrežu otvori kroz koje se provuče kašika na kojoj ptice mogu stajati i na koju sjemenke polako ispadaju.

Najtrajnije hranilice su tzv. stolići, koji se sastoje od  daske veličine 20×30 cm, koja stoji na drvenom ili metalnom stubu.  Na rubove daske treba pričvrstiti tanke letvice kako hrana ne bi padala na zemlju. Na ovakvim hranilicama se može napraviti i krov, kako bi se hrana zaštitila od kiše ili snijega, a onda se one mogu pomoću konopa ili kabla objesiti na granu. Na ovakve hranilice mogu se stavljati različite sjemenke i suho voće.

Nemojte ptice hraniti hljebom, niti na hranilice stavljati prženi ili slani kikiriki i suncokret. U blizini hranlice korisno bi bilo postaviti i pojilicu – mlakom vodom napunjenu plastičnu ili metalnu zdjelu ili tanjirić.  Veoma je važno da hranilice budu postavljene dovoljno visoko i dalje od gustog grmlja ili sličnih mjesta sa kojih mačke mogu vrebati plijen.

Ptice je potrebno redovno hraniti do otapanja snijega ili prestanka niskih temperatura, dok ne budu mogle same sebi naći hranu.

Za svu hranu sa hranilica ptice će se u proljeće i ljeto odužiti svojom pjesmom, ali i uništavanjem mnogih štetočina u vrtovima, parkovima i voćnjacima.

 

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter