Drugi Ornitofestival u Gradišci
Drugi Ornitofestival u Gradišci

Drugi Ornitofestival u Gradišci

  1. i 11.06. 2003. je u Gradišci održan drugi Ornitofestival, u organizaciji Udruženja Građana “Most” i Ornitološkog društva „Naše ptice“. Tema ovogodišnjeg festivala bila je “Birdwatching kao dio održivog upravljanja Ramsar područjima”.

Prvog dana Ornitofestivala organizovan je Ornitosajam na kojem su učesnici predstavili svoj rad, publikacije i aktivnosti i predstavljen dokumentarni film “Livanjsko polje-budućnost na rubu močvare” autora Ilhana Dervovića.

Drugog dana je održana radionica o problemima krivolova u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Radionica je organizovana u okviru projekta „ORNIBA -Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, sa ciljem da se definišu zajedničke aktivnosti koje će voditi ka smanjenju krivolova i zaštiti područja značajnih za ptičije vrste. Predstavnik EuroNatura Borut Strumberger podsjetio je na rad Martina Schneider-Jacobyja, velikog borca za očuvanje prirodnih staništa u Bosni i Hercegovini, koji je posvetio svoj život proučavanju i zaštiti ptica i dao veliki doprinos razvoju ornitologije na Balkanu.

Pored organizatora, na Ornitofestivalu su učestvovali i predstavnici PP Lonjsko polje, NP Una, NP Kozara, NVO Baština, Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i EuroNatura

Sljedeći Ornitofestival bit će održan 2014. godine u Tomislavgradu.

images-stories-ornitofestival 1-480x321

images-stories-ornitofestival 2-480x321

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter