5. Ornitofestival 2016 – Čapljina
5. Ornitofestival 2016 – Čapljina

5. Ornitofestival 2016 – Čapljina

Peti Ornitološki festival održan je u Čapljini u periodu od 7. do 9. 10.2016. godine. Domaćin Ornitofestivala bila je Ekološka udruga „Lijepa Naša“ Čapljina, a podršku Ornitofestivalu dali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma,Ministarstvo kulture i sporta HNŽ, Vlada HNŽ-a i Općina Čapljina, a u okviru projekata „Towards a functioning system of stop-over and wintering sites along the Adriatic Flyway – Phase 3 (AF3)“ i „Hutovo Blato Nature Park and Mostarsko Blato as Safe Breeding, Stop-Over and Wintering Sites for Birds“ i MAVA, CEPF i EURONATUR.

U radnom dijelu Ornitofestivala 39 učesnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su prezentirali priloge na teme Uloga NVO-a u zaštiti, očuvanju ptica i močvarnih staništa, NATURA 2000,  Upravljanje zaštićenim i IBA područjima, Održivi oblici turizma u zaštićenim područjima i Lov, krivolov i zaštita ptica.

Učešće na Ornitofestivalu su uzeli i učenici iz lokalnih škola koji su imali priliku vidjeti predstavu „Ptice bez granica“. Na kraju Ornitofestivala organizovana je posjeta Parku prirode Hutovo Blato, Delti Neretve, te obilazak Prirodoslovnog Muzeja u Metkoviću.

 

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter