3. Ornitofestival Tomislavgrad-Buško Blato
3. Ornitofestival Tomislavgrad-Buško Blato

3. Ornitofestival Tomislavgrad-Buško Blato

U periodu od 21. do 23.11.2014. na Buškom Blatu kod Tomislavgrada održan je 3. Ornitofestival u Bosni i Hercegovini. Uz prisustvo više od 30 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije prezentirani su radovi na različite teme iz oblasti ekologije i ornitologije. Kroz zasebne radionice razmatrana su pitanja krivolova u Bosni i Hercegovini, značaj bosanskohercegovačkih kraških polja, mogučnosti razvijanja posmatranja ptica na njima, što će predstavljati novi vid turističke ponude na datim područjima, te radionica o potrebe zaštite ptica na Jadranskom migratornom putu, kao preduslov održivosti turističke ponude.

Organizatori Ornitofestivala su Udruga „Naša baština“ i Ornitološko društvo „Naše ptice“, u saradnji sa EuroNaturom (Njemačka) i Oxfamom. Pokrovitelj festivala je MAVA Fondacija, u sklopu projekta „Identifikacija i promocija kraških polja u Bosni i Hercegovini kao močvara od državnog i međunarodnog značaja“. Podršku festivalu dali su i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i Eco selo Grabovica. Radionica o potrebi zaštite ptica na Jadranskom migratornom putu, podržana je u okviru aktivnosti na projektu „ORNIBA: Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, koji finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Potpisivanjem Memoranduma o formiranju platforme za zajedničko djelovanje u zašiti ptičijih vrsta i njihovih staništa obezbjeđuje se kontinuirani rad svih aktera na terenu.

Završetak ornitofestivala obilježio je obilazak Buškog jezera čiji je vrhunac predsatavljalo posmatranje preleta oko 2500 ždralova.

 

Tekst pripremio: Dražen Kotrošan

Fotografije: Dražen Kotrošan i Goran Topić

Prevod: Nermina Sarajlić

images-stories-trei ornitofestival 1-480x360

images-stories-trei ornitofestival 2-480x320

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter