1. Ornitofestival 2012 – Kraljeva Sutjeska i Kakanj
1. Ornitofestival 2012 – Kraljeva Sutjeska i Kakanj

1. Ornitofestival 2012 – Kraljeva Sutjeska i Kakanj

Prvi Ornitofestival održan je 20. i 21. aprila 2012. godine u Kraljevoj Sutjesci i Kaknju. Na svečanom otvaranju govorili su Dražen Kotrošan, predsjednik OD „Naše ptice“, Fadil Medić u ime Općine Kakanj, te Mehmed Cero iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je oficijelno i otvorio festival.

Tema Ornitofestivala bila je „Ptice i turizam“. U sklopu radnog dijela prikazan je film „Osjećam se k’o da sam u raju“ autora Ilhana Dervovića. Drugog dana festivala, učesnici su posjetilli močvaru Bistrik, te arheloški lokalitet srednjovjekovnog dvora bosanskih kraljeva, Franjevački samostan, najstariju džamiju u BiH i Dusperovu kuću u Kraljevoj Sutjesci. Nakon posjete organizovan je Ornitosajam na kojem su gosti predstavili svoj rad, publikacije i aktivnosti. Potom je otvorena je izložba „Ptice močvare Bistrik“ autora Narcisa i Sumeje Drocić.

Pored predstavnika lokalnih institucija i organizacija učešće su uzeli pojedinci, institucije i organizacije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke  i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Procjenjuje se da je različitim manifestacijama koje su se održavale tokom Festivala prisustvovalo oko 100 posjetilaca.

 

 

 

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter