Ornitološko društvo NAŠE PTICE

U Bosni i Hercegovini su do danas zabilježene 343 vrste ptica, uključujući i prisustvo nekih “novih” vrsta zabilježenih u posljednjih nekoliko godina, što ukazuje na to da je značaj naše zemlje za ptice, kako stanarice tako i selice, veliki, ali da je njeno bogatstvo još uvijek nedovoljno istraženo.

Neke vrste ptica, kao što su bjeloglavi sup, velika droplja i sivi ždral su, zbog uništavanja staništa, trovanja i drugih ljudskih aktivnosti prestale gnijezditi na području Bosne i Hercegovine u posljednjih stotinu godina, čime je izgubljen značajan dio prirodnog bogatstva. Zaštitom područja od međunarodnog značaja za ptice doprinosi se očuvanju ptica koje su najbolji pokazatelji ukupnog stanja okoliša, ali i odličan prirodni resurs za razvoj ekološkog turizma na bazi posmatranja ptica.

Promocija birdwatchinga u FBiH

Cilj projekta je pokretanje aktivnosti promocije posmatranja ptica kao jednog od značajnih turističkih resursa koji je trenutno nerazvijen u Bosni i Hercegovini.

Više
Hutovo blato

Hutovo blato je močvarni rezervat jugoistočno od Čapljine na nadmorskoj visini od jednog do četiri metra. Zauzima površinu od 7 441 ha.

Više
Prijedlog strategije prstenovanja ptica u FBiH

Projekat predviđa radionicu sa lokalnim partnerima i institucijama, razmjenu iskustava sa zemljama u regionu i EU.

Više
Livanjsko polje i Buško jezero

Livanjsko polje je najveće kraško polje u svijetu. Dužine je 65 km, a površine oko 405 km2.

Više

Ptice Bosne i Hercegovine

Uključite se

Vijesti

Pročitajte sve članke

Budite u toku!

Ptice.ba Newsletter